9. Sınıf

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü 84-88 Sayfa Cevapları

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü MEB Yayınları Ders Kitabı 84. Sayfa Cevapları

A. Aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Sağlıklı yaşam için kişisel temizliğin gerekliliğini açıklayınız?

Diş fırçası,tarak,tıraş makinası,havlu,tırnak makası gibi eşyalar kişiye özel olmalıdır.Örnek olarak diş fırçamızı bir başkası ile paylaşmamız durumunda hem bize hemde paylaştığımız kişiye zararları vardır.Ağzımızda bulunan bir çok bakteri fırçamızı paylaştığımız kişiye geçer.Hastalıklara yol açabilir.
Bir diğer örnek tarakdır. Tarağımızı bir başkasıyla paylaştığımızda kafamızda bulunan mikroorganizmalar diğer kişiye geçer.Aynı şekilde onunki de bize geçer.Eğer arkadaşımızda bit gibi zararlı bir böcek var ise bize bulaşır.

2. Obeziteye neden olan risk faktörleri nelerdir?

Obeziteye neden olan risk faktörleri
1-Yetersiz veya dengesiz beslenme,
2-Genetik faktörler,
3-Hareketsizlik,
4-Sigara,alkol veya diğer zararlı alışkanlıklar,
5-Hormon bozuklukları,
gibi etmenler obezitenin risk faktörleri arasındadır.

3. Stres insanda ne gibi olumsuzluklara sebep olur?

Stres her insanda çeşitli olumsuzluklara neden olur.Bu olumsuzluklar;aşırı üzüntü,psikolojik sorunlar,ruhsal bozukluklar,sivilce ve akne oluşumu,davranış bozuklukları gibi çeşitli sorunlara neden olur.Bunun için stres ve sıkıntıdan uzak durulmalıdır.

4. Olay yeri değerlendirmesi niçin ve nasıl yapılır?

İlk yardımcı olay yerine geldiğinde öncelikle hasta/yaralıyı değerlendirmelidir. Daha sonra hem kendi, hem hasta/yaralı hemde diğer çevredekilerin güvenliği için olay yerini değerlendirmelidir. Olay yerini değerlendirirken şu işlemleri yapmalıdır;

* Kaza/olay trafikte ise; kaza yapan araç güvenli bir alana alınmalı, aracın kontağı kapatılmalı, yakıt kaçağına karşı önlem alınmalı,
* Olay yeri işaretlenmeli,
* Kalabalık oluşmasına ve bilinçsiz müdahale yapmak isteyenlere engel olunmalı,
* Tehlikeli bir durum yoksa hasta/yaralı yerinden oynatılmamalı,
* Olay yeri havasız ise havalandırılmalı,
* Hasta/yaralının sıcak tutulması için önlem alınmalı.

5. Zararlı alışkanlıkların sağlık üzerindeki olumsuz etkileri nelerdir?

Zararlı alışkanlıkların sağlık üzerindeki olumsuz etkileri:
1-Ekonomik yönden insana birçok zarar verir.Örneğin aile bütçesine zarar verir.
2-Sağlık yönünden birçok zararları vardır.Bunlar;kanser,iç hastalıkları bozulukları,sindirim bozuklukları,boşaltım bozuklukları,dolaşım bozuklukları gibi..
3-Toplumsal dışlanma.Bu kişiler toplum tarafından dışlanırlar.Çünkü bu maddeler insanın benliğini kaybetmesine yol açar.

I. SORU AŞININ TARİHÇESİ

Aşağıdaki gazete yazısını okuyunuz. Soruları bu yazıya göre yanıtlayınız.

Mary Montagu güzel bir kadındı. 1715 yılında çiçek hastalığına yakalandı. Hastalığı geçirdi; fakat izleri kaldı. Adına aşılama denen bir tedavi gördü. Bu tedavide sağlıklı gencin derisi çizilerek ona zayıflatılmış çiçek virüsü veriliyordu. Kişi kısa bir süre için hasta oluyor, ancak hastalığı genellikle çok hafif bir şekilde geçiriyordu.
Mary, bu aşılama yönteminin güvenli olduğuna inandı ve kendi oğlu ile kızının da bu şekilde aşılanmasına izin verdi.
1796 yılında Edward Jenner çiçek hastalığına karşı antikor geliştirmek için insandaki çiçek hastalığı virüsünü değil, ineklerde görülen çiçek hastalığı virüsünü kullanarak aşılama yöntemini geliştirdi. Jenner’in bulduğu bu aşılama yönteminin, çiçek hastalığı virüsü verilmesine kıyasla, yan etkileri daha azdır ve tedavi gören kişi virüsü başka insanlara bulaştıramaz. Bu tedavi biçimi aşılama adıyla tanındı.

a) İnsanlar hangi çeşit hastalıklara karşı aşılanabilir?
A. Hemofili gibi kalıtsal hastalıklar
B. Çocuk felci gibi virüslerin neden olduğu hastalıklar
C. Şeker hastalığı gibi vücudun işlevsel bozukluklarından kaynaklanan hastalıklar
D. Tedavisi olmayan her çeşit hastalık

CEVAP: Cevabımız B şıkkıdır.İnsanlar virüslerin neden oldukları hastalıklara karşı aşı olabilirler.Genetik hastalıklar aşı yolu ile düzeltilemez.Tedavisi olmayan bir hastalık ise zaten bilinmediğinden aşısı da yoktur.

b) Hayvanlar ya da insanlar bakterilerin neden olduğu bulaşıcı bir hastalığa yakalanır ve iyileşirse hastalığa neden olan bakteriler genellikle onlarda tekrar hastalık oluşturamaz.
Bunun nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
A. Vücudun, aynı çeşitten bir hastalığa neden olabilecek bütün bakterileri öldürmüş olması
B. Vücudun, bu tür bakterileri çoğalmadan önce öldürecek antikorlar yapmış olması
C. Alyuvarların, aynı çeşit hastalığa neden olabilecek bütün bakterileri öldürmesi
D. Alyuvarların, vücuttaki bu tip bakterileri yakalayarak vücuttan atması.

CEVAP: Doğru cevap B şıkkıdır.Bunun kısaca adı ise bağışıklıktır.İnsanlar geçirdikleri hastalıklara karşı bağışıklık kazanır ve antikor üretirler.

c) Özellikle küçük çocuklar ve yaşlı insanların gribe karşı aşılanmaları önerilmektedir. Aşağıya bu öneri ile ilgili bir neden yazınız.

CEVAP: Bunun en önemli nedeni küçük çocukların ve yaşlı insanların bağışıklık sistemleri kötüdür.Yani mikroba karşı dayanakları daha azdır.Daha çabuk hastalanmaya uygundur.Bu tür kişiler aşı olarak hastalıklara daha dayanıklı olabilirler.Aşı insanları belirli mikroplara karşı korur ve bağışıklık kazanmasını sağlar.Aşı olmak her insan için gereklidir.Ancak yaşlı ve çocuklar için daha da gereklidir.

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü MEB Yayınları Ders Kitabı 85. Sayfa Cevapları

Düzenli ve ölçülü beden eğitimi hareketleri sağlığımız için iyidir.

a) Düzenli beden eğitimi hareketlerinin yararları nelerdir? Her ifade için “Evet” ya da “Hayır” seçeneklerinden sadece birini yuvarlak içine alınız.
Aşağıda verilenler düzenli beden eğitimi hareketlerinin sağlayacağı bir yarar mıdır?
Beden eğitimi hareketleri, kalp ve dolaşım hastalıklarından korunmaya yardımcı olur. Evet / Hayır
Spor yapmak insanları hastalıklara karşı korur.
Beden eğitimi hareketleri, sağlıklı bir beslenmeye götürür. Evet / Hayır
Spor yapmak için yeterli ve dengeli beslenmek zorunludur.
Beden eğitimi hareketleri, fazla kilolardan korunmada yardımcı olur. Evet / Hayır
Spor yapmak gereksiz yağ ve kilolardan kurtulmada yardımcıdır.

b ) Kaslar çalıştırıldığı zaman ne olur? Her ifade için “Evet” ya da “Hayır” seçeneklerinden sadece birini yuvarlak içine alınız.
Kaslar çalıştırıldığında aşağıdaki olaylar gerçekleşir mi?
Kaslara gelen kan akışının artması Evet / Hayır
Kaslar çalıştığında kan akışı artacaktır.
Kaslarda yağların oluşması Evet / Hayır
Tam tersi yağ oluşmaz.Yağ kütlesi kasa dönüşür.

III. SORU DİŞ ÇÜRÜĞÜ

Ağzımızda yaşayan bakteriler diş çürüğüne sebep olur. 1770’lerden bu yana, şeker kamışı endüstrisinin gelişmesiyle şekerin kullanılabilir olması sonucu çürükler gittikçe artan bir problem hâline gelmiştir.
Günümüzde çürükler hakkında çok şey biliyoruz. Örneğin çürüklere sebep olan bakteriler şekerle beslenir.
Şeker aside dönüşür. Asit dişin yüzeyine zarar verir. Dişleri fırçalamak çürükleri önlemeye yardımcı olur.

a) Diş çürüklerinde bakterilerin rolü nedir?
A. Bakteriler mine üretir.
B. Bakteriler şeker üretir.
C. Bakteriler mineral üretir.
D. Bakteriler asit üretir.
CEVAP:
Doğru cevap D şıkkıdır.Bakteriler asit üreterek dişlerin çürümesine neden olur.Bakteriler şeker ile beslenir.

b) Dişçiler, dişlerin ön ya da arkalarından çok öğütücü yüzeylerinde daha fazla çürük olduğunu gözlemlemişlerdir. Çürükler niçin dişlerin öğütücü yüzeylerinde daha çok bulunmaktadır?
CEVAP: Mesela; Gün içerisinde az bir şekilde ısırırız, ancak çok kez öğütürüz (çiğneriz). Bu nedenle dişlerin öğütücü yüzeylerinde çürükler daha çok olur.

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü MEB Yayınları Ders Kitabı 86. Sayfa Cevapları

Tütün; sigara, puro ve pipo aracılığıyla içilmektedir. Araştırmalar, tütüne bağlı hastalıkların her gün dünya çapında yaklaşık 13500 kişiyi öldürdüğünü göstermektedir. 2020 yılına doğru tütüne bağlı hastalıkların dünya çapındaki ölümlerin %12’sine sebep olacağı tahmin edilmektedir. Tütün dumanı birçok zararlı maddeler içermektedir. En zararlı maddeler; katran, nikotin ve karbonmonoksittir.

a) Tütün dumanı akciğerlere çekilmektedir. Tütündeki katran akciğerde depo edilir ve bu da akciğerin düzenli çalışmasını önler. Aşağıdakilerin hangisi akciğerlerin bir işlevidir?
A. Oksijen karışmış kanı vücudun tüm bölümlerine pompalamak
B. Havadan soluduğunuz oksijeni kanınıza transfer etmek
C. Karbondioksit içeriğini sıfıra indirerek kanınızı temizlemek
D.Karbondioksit moleküllerini oksijen moleküllerine dönüştürmek

Cevap: Doğru cevap B şıkkıdır. Akciğer, vücutta solunum işlevini yerine getirmekle görevlidir. Havadaki Oksijeni alıp, kandaki Karbondioksiti dışarı atarak solunumu sağlar.

b) Tütün içme akciğer kanseri ve diğer hastalıklara yakalanma riskini artırır.

Aşağıdaki hastalıklara yakalanma riski tütün içmeyle artar mı? Her durum için “Evet” ya da “Hayır”ı daire içine alınız. Bu hastalığa yakalanma riski tütün içmeyle artar mı?

() Bronşit Evet/Hayır
() HIV/AIDS Evet/Hayır
() Kalp hastalığı Evet/Hayır
() Su çiçeği Evet/Hayır

C. Aşağıdaki soruların doğru cevaplarını işaretleyiniz.

1. Aşağıdakilerden hangisi sağlığa etki eden çevresel etmenlerden biri değildir?

A. Cep telefonu B. Gürültü C. Hava kirliliği D. Radyasyon E. Hormonlar

Cevap: Doğru cevap E şıkkıdır. Şıklar incelenirse diğer tüm faktörler çevrede var olan etkilerdir.Ancak hormonlar genetik faktörler arasında yer almaktadır.

2. Aşağıdakilerden hangisi sağlıklı giyinme için gerekli bir özellik değildir?

A. İklime uygun olması B. Temiz olması C. Şık olması D. Rahat olması E. Sağlıklı malzemelerden üretilmesi

Cevap: Doğru cevap C şıkkıdır. Çünkü kıyafetlerin şık olmasının sağlık açısından herhangi bir önemi de yoktur.

3. Aşağıdakilerden hangisi arasında boşluklar olan dişlerin temizliğinde kullanılır?

A. Diş fırçası B. Diş ipi C. Kürdan D. Arayüz fırçası E. Gargara

Cevap: Doğru cevap B şıkkıdır. Diş boşluklarının temizlenmesinde diş ipi kullanılır.

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü MEB Yayınları Ders Kitabı 87. Sayfa Cevapları

4. I-Sınav kaygısı II-Aile içi şiddet III-Akran zorbalığı
Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri strese sebep olur?
A. Yalnız I B. Yalnız III C. I-II D. II-III E. I-II-III

Cevap: Doğru cevap E şıkkıdır.Seçenekler incelediğinde bu durumlar stres sebepleri arasında yer alan etmenlerdir.

5. Alkol kullanımının insanda yarattığı etkiler için aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A. Toplumsal ilişkileri artırır.
B. Suç işleme eğilimini artırır.
C. Kaza yapma olasılığını artırır .
D. Akıl hastalıklarına yol açar.
E. Aile yaşamını bozar.

Cevap: Doğru cevap A şıkkıdır.Tam tersine toplumsal ilişkileri zedeler ve zarar verir.

6. Sigara alışkanlığı, alkol ve madde bağımlılığından kurtulmanın öncelikli yolu aşağıdakilerden hangisidir?
A. Kullanılan maddeyi giderek azaltmak
B. Bağımlılıktan kurtulmaya karar vermek
C. Bağımlılık yapan maddeyi değiştirmek
D. Spor yapmak
E. Maddenin dozunu artırarak tiksinti oluşturmak

Cevap: Doğru cevap B şıkkıdır.İlk olarak kendi kafamızda bu tür maddeyi bırakma kararı almalıyız.Bu karar oldukça önem arz etmektedir.

7. Aşağıdaki seçeneklerden hangisi “uyuşturucu madde” tanımı arasında sayılmaz?
A. Kişinin sinir sistemi üzerine etki ederek; akli, fiziki ve psikolojik dengesini bozan maddeler
B. Fert ve toplum içerisinde sosyal çöküntü oluşturan maddeler
C. Alışkanlık ve bağımlılık yapan maddeler
D. Kullanılması, bulundurulması ve satışı kanunlarla yasaklanan maddeler
E. Bir kez kullanılması serbest olan maddeler

Cevap: Doğru cevabımız E şıkkıdır.Uyuşturucu maddelerin kullanılmaları her zaman yasaktır.

8. Aşağıdakilerden hangisi ilk yardım uygulamasında yer almaz?
A. İlaçsız uygulamaları kapsar.
B. Tıbbi araç gereç kullanılır.
C. İlk yardımcı tarafından uygulanır.
D. Olay yerinde uygulanır.
E. Çevredeki imkânlardan yararlanılır.

Cevap: Doğru cevap B şıkkıdır.İlk yardım uygulamalarında tıbbı araç ve gereçler olmak zorunda değildir.

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü MEB Yayınları Ders Kitabı 88. Sayfa Cevapları

9. Aşağıdakilerden hangisi zorbalıkla karşılaşan bireylerin başvurabileceği birimlerden biridir?
A. Aile hekimliği
B. Araştırma hastaneleri
C. Hastanelerin ruh ve sinir hastalıkları merkezleri
D. ŞÖNİM (Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi)
E. Yerel belediyeler

Cevap: Doğru cevap D şıkkıdır.Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi bu tür çalışmalarla uğraş verir.

10. “Herhangi bir kazada yaralanan ya da hastalanan kişiye, profesyonel sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, kişinin durumunun kötüye gitmesini önlemek ve hayatının kurtarılmasını sağlamak amacı ile olay yerinde, tıbbi araç ve gereç aranmaksızın mevcut araç ve gereçlerle yapılan ilaçsız uygulamalardır.” Yukarıda verilen açıklama aşağıdakilerden hangisine aittir?
A. İlk yardım B. İlk yardımcı C. Acil yardım D. Acil tıbbi yardım E. Tıbbi yardım

Cevap: Doğru cevap A şıkkıdır.Yukarıda açıklanan ifade ilk yardım tanımına karşılık gelmektedir.

Ç. Aşağıda sizlere sağlık ile ilgili kelimeler verilmiştir. Verilen kelimeleri kullanarak aşağıdaki cümleleri tamamlayınız.

tedavi – hastalanır – erken teşhis – doktorlar – egzersiz – beslenmeliyiz – uzak durmalıyız – şiddet – strese – sorumluluk – korumak – sağlıktır

 

Hayatta her şeyin başı sağlıktır. Sağlık olmadıktan sonra mal ve mülkün hiç bir değeri yoktur. Bu nedenle sağlığımızı korumak için elimizden geleni yapmalıyız. Herkes bir gün hastalanabilir. Hastalıklar, belirtilerin hafif olduğu dönemde teşhis edilerek tedavi edilmelidir. Herkes bir gün hastalanır ve hastalıkların çeşitli sıkıntılarını çekerler. Hastalıkların aşılması için erken teşhis edilirse tedavileri daha etkili olabilir. Doktorlar sağlığımızdan sorumlu olan kişilerdir. Ancak sağlığın korunması için bizlere büyük sorumluluk düşmektedir. Bunun için düzenli egzersiz yapmalı ve düzenli beslenmeliyiz. Beslenmede GDO’lu ürünlerden uzak durmalıyız. Aile içinde yaşanan olumsuz davranışlar ve şiddet bireylerde strese sebep olur.

Benzer İçerikler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Araç çubuğuna atla

Beylikdüzü escort, istanbul escort