8. Sınıf

8. sınıf Dörtel Yayıncılık Türkçe çalışma kitabı cevapları, sayfa 87-88-89-90-91 Cevapları

1. ETKİNLİK

8. Sınıf Dörtel Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 87 Cevabı

Okuduğunuz şiirde geçen kelimelere yönelik bulmacayı çözüp şifreyi bulunuz.

  • Cevap:

1. İnsanı bir şeye veya bir kimseye karşı yakın ilgi ve bağlılık göstermeye yönelten duygu. (Sevgi)
2. Yaşı ilerlemiş, kocamış, ihtiyar. (Yaşlı)
3. Yaşı ilerlememiş olan. (Genç)
4. Bir kimsenin oğlu veya kızı, çocuk. (Evlat)
5. İki şey arasında bulunan herhangi bir bağlılık. (İlişki)
6. Bir işte elde edilen yararlı sonuç. (Olumlu)
7. Kötü söz veya davranışla birini kırma, üzme. (İncitme)
S. Mesut, bahtiyar. (Mutlu)

2. ETKİNLİK

Okuduğunuz metne göre aşağıdaki ifadelerden doğru olanların başına “D”, yanlış olanların başına “Y” yazınız.

  • Cevap:

(Y) Şiir, genç bir insanın ağzından anlatılıyor.
(D) Şiirin konusu, yaşlılara saygı göstermeyle ilgilidir.
(D) Yaşlılara saygı gösterenler onlarla iyi iletişim kuranlardır.
(Y) Şiirdeki kişi, yaşlılara hiç saygı göstermemiş birisidir.
(Y) İnsanlarla iyi iletişim kurmak başarılı olmanın da ön şartıdır.

3. ETKİNLİK

8. Sınıf Dörtel Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 88 Cevabı

Okuduğunuz şiir, sizde hangi duyguları uyandırdı? Yazınız.

  • Cevap: Yardımseverlik duygusunu ve bir gün benim de yaşlanacağım duygusunu uyandırdı.

4. ETKİNLİK

Metinde geçen aşağıdaki deyimin anlamını yazınız. Sonra bu deyimi bir cümlede kullanınız.

Uçan kuştan yardım ummak

  • Cevap:  Pek sıkıntıda bulunup, bu sıkıntıdan kurtulmak için her türlü çareye, olmadık yerlere başvurmak, yardım istemek.

Cümlede kullanıyorum

  • Cevap: O kadar çaresizdi ki uçan kuştan yardım umuyordu.

5. ETKİNLİK

8. Sınıf Dörtel Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 89 Cevabı

Aşağıdaki görsellerin yüz ifadeleri ile konuşma balonlarındaki ifadeleri karşılaştırınız. Hangi görseldeki çocuk, duygularını rahat ve doğru ifade ediyor? İşaretleyiniz.

  • Cevap:
  1. Resim: Konuşmacı rahat ancak çok fazla gereksiz kelime kullanmaktadır.
  2. Resim: Konuşmacı güzel konuşma yapıyor ancak çok stresli.
  3. Resim: konuşmacı duygularını hem rahat hem de doğru bir şekilde ifade etmektedir.

6. ETKİNLİK

8. Sınıf Dörtel Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 90 Cevabı

Aşağıdaki fotoğrafları inceleyiniz. Fotoğraflardan çıkardığınız sonucu açıklayan bir yazı yazınız.

  • Cevap: Yaşlılar, yardıma muhtaç olan kişilerdir. Kimi yaşlılar hastadır, kimileri hiç kimsesizdir. Bazı yaşlılar bakıma bazı yaşlılar ise sevgiye muhtaçtır. Bizler bir gün yaşlanacağımızı düşünerek yaşlılarımıza her daim her yerde yardımcı olmalıyız, onlara saygılı davranmalıyız ve onların bakımlarını en iyi şekilde yaparak onların mutlu olmasını sağlamalıyız. Çünkü bir güleryüz, tatlı dil bile yaşlı insanları mutlu etmeye yetmektedir.

7. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde geçen nesne görevli öğeleri bulup altını çiziniz. Bu öğelerin türünü belirtiniz.

  • Cevap:

• Öğretmen, gazete okuyor. (Belirtisiz nesne)
• Kalbimi sana verdim ben. (Belirtili nesne)
• Annem pazardan erik, şeftali ve üzüm aldı. (Belirtisiz nesne)
• Öğrencinin çalışkanını herkes sever. (Belirtili nesne)
• Seni ben ellerin olsun diye mi sevdim. (Belirtili nesne)
• Köye çok şirin bir okul yapmışlar. (Belirtisiz nesne)

8. ETKİNLİK

8. Sınıf Dörtel Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 91 Cevabı

Aşağıdaki cümlelerde dolaylı tümleç (yer tamlayıcısı) ve zarf tümleci olan öğelerin altlarını çiziniz. Bu öğeler, yüklemi hangi yönden belirtiyor veya tamamlıyor?

  • Cevap:

• Gençlere daha hoşgörülü davranmalıyız. (Belirtili nesne/miktar zarfı)
• Ahmet her gün buradan geçer. (zaman zarfı/yer-yön )
• Onları işe şimdi gönderdim. (Belirtili nesne/zaman)
• Geçen gün yanına gelmiştim ama göremedim. (Zaman/Yer-yön)

9. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde geçen ara sözlerin altını çiziniz. Sonra bu cümlelerin öğelerini bulunuz. Ara sözlerin cümlenin hangi öğesi olduğunu yazınız.

  • Cevap:

Öğretmenlerimi, bana emeği geçen bu değerli insanları, asla unutmam. (Belirtili nesne)
Ankara’dan, o çok sevdiğim kentten, ayrılmak zorunda kaldım. (Dolaylı tümleç)
Dün, eve gitmeden biraz önce, seni aradım. (Zarf tümleci)
Kurtuluşu düşüncede, insanın yaratıcı gücünde, arıyordu. (Dolaylı tümleç)
Soruları kararlılıkla, işi başaracak duygusu uyandırarak, yanıtlıyordu. (Zarf tümleci)
Çocuğun ağlamaklı gözlerini, o iki zeytin tanesini, unutamadım. (Belirtili nesne)

Benzer İçerikler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.