5. SınıfDersler

5. Sınıf Meb Yayınları Matematik Ders Kitabı Sayfa 270-271 Cevapları

5. Sınıf Matematik Ders Kitabı Meb Yayınları 4. Ünite Uzunluk Ölçme Sayfa 270, 271 Sıra Sizde Soruları ve Cevapları

5. Sınıf Matematik Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 270 Cevabı

1) Aşağıdaki uzunlukları karşılarında verilen ifadelerden uygun olanıyla eşleştiriniz.
a) 8350 km I) Ağrı Dağı’nın yüksekliği
b) 15 mm IV) Bilgisayar klavyesindeki tuşlardan birinin eni 
c) 5137 m III) Karadeniz’in kıyı şeridinin uzunluğu
ç) 18 cm II) Kurşun kalemin uzunluğu

V) Bir binanın yüksekliği

2) Şekilde cetvel üzerinde gösterilen kalem ucu kutusunun uzunluğunun kaç milimetre olduğunu bulunuz. Bu uzunluğu santimetre ve desimetre cinsinden de ifade ediniz.

3) Aşağıda verilen uzunluk ölçülerini istenilen birimlere çeviriniz.
a) 15 000 m = 15 km b) 75 m = 750 dm
c) 68 m = 6800 cm ç) 2184 mm = 2,184 m
d) 750 cm = 75 dm e) 6570 mm = 65,70 dm

5. Sınıf Matematik Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 271 Cevabı

4) Aşağıdaki uzunlukların istenilen birimlere göre toplamını inceleyiniz. Hata var mıdır? Hata varsa düzeltiniz.
a) 3 km + 7 m + 10 dm = 20 m

3 km 3000 m
7 m = 7 m
10 dm = 1 m
Toplam 3008 m
b) 14 m + 7 dm + 50 mm = 215 cm
14 m = 1400 cm
7 dm = 70 cm
50 mm = 5 cm
Toplam 1475 cm

5) 3 metre uzunluğundaki bir ağaç ayda 9 santimetre uzadığına göre 15 ay sonraki boyunun kaç metre olacağını bulunuz.

1 ayda 9 cm uzuyor ise 
15 ayda = 15 x 9 : 135 cm uzuyor
– 1 metre  100 cm
135 cm = 1 m 35 cm
3 m + 1 m 35 cm = 4 m 35 cm 

6) 16 metre uzunluğundaki bir kumaşın 70 desimetre 65 santimetrelik kısmı satıldığında geriye kaç metre kumaş kalacağını bulunuz.

1 metre = 10 desimetre
1 desimetre = 10 santimetre
Başlangıçta 16 metre kumaş var ve bu kumaşın 70 desimetresi ve 65 santimetresi satılıyor.
70 desimetre = 7 metre
65 cm = 0.65 metre
Toplamda: 7+0.65=7.65 metre kumaş satılmış. O halde geriye:
16-7.65 = 8.35 metre kumaş kalır.

7) Özgür’ün evinin okuluna uzaklığı 4500 metre, hayvanat bahçesine uzaklığı 3 kilometredir. Okula gidip eve dönen Özgür’ün evden de hayvanat bahçesine gittiğinde toplam kaç kilometre yol gitmiş olacağını bulunuz. Bulduğunuz mesafeyi metre, desimetre, milimetre cinsinden de ifade ediniz.

Özgür önce okula gittiğine göre 4500 metre yol gitmiş. Daha sonra eve döndüğü için 4500 metre yol daha gitmiştir. Sonrasında ise hayvanat bahçesine giden Özgür 3 kilometre daha yol gitmiştir. Toplamda:
4500+4500+3000=12000 metre yol gitmiştir. (3 kilometre=3000 metre)
12000 metre= 120000 desimetre=1200000 santimetre

8) Aşağıdaki 10 santimetrelik cetvel üzerinde gösterilen ip ile aynı uzunlukta 20 ip parçasının elde edilebilmesi için yaklaşık kaç milimetrelik ipin kesilmesi gerektiğini bulunuz.

Bu ipin uzunluğu yaklaış olarak 8,5 – 1, 5 = 7 cm = 70 mm
20 ip parçası = 70 x 20 = 1400 mm

9) Her bir basamağının yüksekliği 16 santimetre olan 25 basamaklı bir merdivenin toplam yüksekliğinin kaç metre olduğunu bulunuz. Bulduğunuz yüksekliği desimetre ve milimetre cinsinden de ifade ediniz.

Soruda verilenlere bakalım;
Basamak yüksekliği:16 santimetre(cm)
Basamak adedi      : 25 adet
Merdivenin her basamağının yüksekliği 16 cm ise 25 basamağın yüksekliği;
16 cm x 25 = 400 cm olarak buluruz.
10 santimetre(cm) = 1 desimetre(dm) ise  400 cm = 40 dm olur.
1 santimetre(cm) = 10 milimetre(mm) ise  400 cm = 4000 mm olur.

Benzer İçerikler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mutlaka Okumalısın

Kapalı
Araç çubuğuna atla

Beylikdüzü escort, istanbul escort